Започва Националният аграрен семинар Селското стопанство и всичко за него
Започва Националният аграрен семинар Селското стопанство и всичко за него / netinfo

Националният аграрен семинар "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 16-и пореден път в курортен комплекс Албена. Срещата на агробизнеса започва днес и ще продължи до 18 ноември, четвъртък. Форумът се организира от "Добрички панаир" АД със съдействието на Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция.

Официалното откриване на семинара е утре от 9.30 ч.. Сред гостите са зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, изп. директор на Държавен фонд „Земеделие" Светослав Симеонов, кметът на Добрич Детелина Николова. Приветствие към участниците ще направи Мария Неделчева - евродепутат и член на Комисията по земеделие в Европейския парламент.

През дните на форума ще се съберат представители на браншови организации, арендатори, фермери, председатели на кооперации и частни земеделски производители от цялата страна. Участниците ще представят своите предложения, възможности и готовност за сътрудничество и диалог с цел разрешаване на натрупалите се проблеми в сектора и извеждането му като приоритетен за България.

По време на форума "Добрички панаир" ще връчи призовете си в две категории: „Агробизнесмен" и „Земеделска кооперация".

За първи път чрез интернет портала AGRO.BG всички дискусии и лекции на семинара ще могат да бъдат проследени онлайн. Лектори ще бъдат Борислав Борисов - Fermer.bg; Иван Костадинов - Пионер семена България; д-р Мирослав Титянов - Лемир Агро ООД; доц. д-р Аргир Живондов - Директор на Институт по овощарство гр. Пловдив; доц. д-р Заря Ранкова - Зам. Директор на Институт по овощарство гр.Пловдив; Николай Николов - БАСФ ЕООД; Иво Куманов - НИК ООД; инж. Филип Филипов - Агромашина ЕООД; Мирослав Николов - Кубота България; Веселин Петков - Мегатрон сервиз АД; ст.н.с.д-р инж. Калин Каров - Агроника Каров и Сие ООД; доц.д-р Костадин Костов - Завеждащ секция по „Селекция на зърнено житните култури", ДЗИ- Ген. Тошево; инж. Николай Колев - Металагро АД.

Сред темите за дискусия са:
Как да се подобри усвояването на евросредствата, предвидени за земеделието и развитието на селските райони?
Какво предлага България по отношение на Общата селскостопанска политика на ЕС за следващия програмен период?
Схеми за кредитиране на земеделските производители с участието на МЗХ и Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция, Комисията по земеделие и гори и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
Как да защитим интересите на страната при промяната на ОСП на ЕС?
Какви са актуалните схеми за финансиране на земеделските производители?
Какво ново и полезно можем да използваме в агробизнеса?