Започва изграждането на паметника на ген. Иван Колев по проект на Александър Хайтов
Започва изграждането на паметника на ген. Иван Колев по проект на Александър Хайтов / Община Добрич; Дарик Добрич

В градинката до Органова зала вече вървят предварителни дейности по изграждането на паметника на ген. Иван Колев. След осем години събиране на средства и избор на проектно решение, Сдружението, основано да работи за построяване на монумента, и настоящото ръководство на Община Добрич се спряха на нова разработка, след като отхвърлиха подготвяния от проф. Крум Дамянов паметник.

На 12 юли т.г. членовете на СНЦ „Изграждане в град Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г." са приели идеен и технически проект на авторски колектив с ръководител Александър Хайтов, скулптор и проектант - „Студио Гурков" ЕООД, който е внесен за становище в Областна комисия „Военни паметници". На 12 август е издадено разрешение за строеж от главния архитект Боряна Станчева.
Ситуирането на паметника е съобразено максимално със съществуващата планова и обемно-пространствена композиция като е направен опит за максимално естествено и хармонично вписване в средата, посочват от Общината.

Предвижда се скулптурната композиция да се реализира на два етапа. Първият включва поставяне на паметника на генерал Колев; оформяне на настилка от варовикови плочи около постамента; разширяване на настланата площ от двете страни на главния подход; засаждане на две групи с шест броя обикновен смърч в зелената площ зад паметника. Като втори етап на изграждането на цялостната композиция се предвижда поставянето на плочите с имената на всички загинали в Добричката епопея през 1916 г.

Припомням, че срещу подмяната на проекта за паметник се обявиха от Регионалната колегия на Камарата на архитектите, а от Обществения съвет по култура препоръчаха на кмета избраният проект да се съгласува с експертния съвет към Министерството на културата, според Закона за културното наследство.

Архитектите са против подмяната на проекта за паметник на генерал Колев

Общественият съвет по култура настоява паметникът на ген. Колев да се съгласува от Специализиран експертен съвет