Започва  фестивалът  Надежди, таланти и майстори
Започва фестивалът Надежди, таланти и майстори / netinfo

Единственият  по рода си в България международен фестивал за класическа музика "Надежди, таланти и майстори" започва в Добрич. Тържественото откриване ще бъде  от 18.00 часа в концертна зала „Добрич". Фестивалът-конкурс  е част от националните културни събития на България и ще продължи  до 13 септември в Добрич и Албена.

В продължение на 12 дни на сцените в Добрич и Албена ще се изявят над 240 таланти от 16 държави. В конкурсната и фестивална програми ще участват изпълнители от България, Азербайджан, Белгия, Казахстан, Китай, Русия, Башкортостан, Дагестан, САЩ, Словения, Сърбия, Турция, Узбекистан, Украйна, Холандия. За първи път тази година ще има участници и от Хонконг.

Изпълненията ще бъдат оценявани от авторитетно международно жури с председател проф. Виктор Чучков. В богатата програма са включени изпълнения на солисти на всички класически и народни инструменти с академично направление, клавирни дуа, камерни ансамбли, певци, композитори, хорове, оркестри.

Фестивалната програма включва и уникалния концерт на международното жури и гости на конкурса на 11 септември от 18.00 часа в Огледална зала "Нели Божкова". Награждаването и галаконцертът на лауреатите на 14 - то издание на "Надежди, таланти и майстори" е на 13 септември от 17.00 часа в зала "Добрич".

Престижният фестивал се организира от Община Добрич, КК "Албена", Туристическа агенция "Романтик Тревъл" от Санкт Петербург, Съюз на концертните дейци на Руската федерация, Съюз на българските композитори, Музикална къща "Престо-1991" и Министерство на културата.