Отново ремонт на плочите в централната зона на Добрич
Отново ремонт на плочите в централната зона на Добрич / Дарик Добрич
Започна подмяната на повредените клинкерни плочи на пешеходната зона на бул. "25 септември" в Добрич. Дейността се извършва от изпълнителя - Консорциум "Добрич - градска среда" и е изцяло за негова сметка, понеже ремонтът още е в гаранционен срок. По мнението на изпълнителя ще се сменят около 500 кв.м.

След изтеклата тежка и продължителна зима, бе отчетен голям процент натрошени плочи, които с времето дори вече не са по местата си, разпилени по центъра на парчета. От Общината извършиха оглед заедно с изпълнителя и дадоха указания за подмяна. Бе поръчано и изследване на независима лаборатория, за което през април бяха взети проби, за да стане ясно коя е причината за чупенето на португалските клинкерни плочи. Те са от печена глина с размери 25 на 25 на 2 см, общо на пешеходната зона са поставени 460 000 от тях. Според управителя на фирма "Дъга Апостол", която ги монтира, причините за чупенето им е малката дебелина и тежките машини, които минават по центъра. 

Година след откриването на обновената пешеходна зона, ремонтирана с близо 5 млн.лева евросредства, през 2012 г. бяха подменени 450 плочи, отново за сметка на изпълнителя. Компрометирани места има след всяка зима. Мнението на кметското ръководство е, че тази година щетите са над 80%, а след изтичането на гаранцията догодина ще трябва да се подменя отново настилката на центъра.

Отново ремонт на плочите в централната зона на Добрич
Дарик Добрич