Плочките в центъра са потрошени
Плочките в центъра са потрошени / Дарик Добрич
Тънкият клинкер и тежката техника, която влиза по центъра, са причината настилката да не издържи
Кирчо Апостолов за плочките в центъра
92524
Кирчо Апостолов за плочките в центъра
  • Кирчо Апостолов за плочките в центъра
Няма допусната грешка при изпълнението на ремонта на центъра през 2011 година, заяви пред Дарик Кирчо Апостолов, собственик на фирма „Дъга Апостол”, която положи клинкерните плочки. По думите му инвеститорският контрол от Варна е бил много стриктен, дори някои места са били преправяни повторно.

„Контролът от страна на общината също беше много засилен. Лошото беше, че парите /4 020 хил.лв./ бяха малко за такъв мащаб. Проектирането бе съобразено с европарите, които бяха отпуснати. Общината поиска да направи много квадратни метри с малко пари. Можеше да се ремонтира по-малко площ с по-качествени материали – например гранит, клинкер, дебел 6-7 см, а не 2 см, особено на местата, където се движи техника. Тази е грешката.” - така Апостолов коментира проблема с изпочупените плочки на центъра.

Той заяви, че 2 см е нищожна дебелина, в сравнение с материали, които се полагат в други градове – 5-7 см плочи от естествен гранит или клинкерни павета. Ето какво сравнение направи Апостолов: „В София обявиха обществена поръчка за 20 хил. кв метра с естествен гранит с дебелина 7 см и стойност на поръчката 46 млн.лв. Нашите бяха 30 хил.кв.метра за 4 млн. лв. Във Варна също имаше поръчка за 15 млн.лв. за по-малка площ от нашата.”

Положените в Добрич плочи са от печена глина с размери 25 на 25 на 2 см, доставени от Португалия. Апостолов има съмнения, че първоначалните мостри не са същите като по-късно доставения материал. „Първите плочки, които показваха на журналистите, изглеждаха перфектни, но после дори в доставките имаше начупени клинкерни плочи и аз бях много изненадан. Дадох проба в националната строителна лаборатория в София, за да разбера дали тези плочки отговарят на сертификата. Имаше малко разминаване в степента на издържане на натоварване. Затова предложих други - испански плочи, три пъти по-издържливи”, каза Апостолов. Заданието по европроекта обаче не е позволявало да се направи промяна.

Освен качеството на материала, другата причина за натрошените плочи според Апостолов е тежката техника за зимно почистване. Предната общинска управа чистела с по-лека механизация, а сегашната – с по-тежка. Машини се използват и при поставянето на дървените къщички, на коледната украса и при концерти за сцени и озвучителна техника. „2 см плочи не могат да носят големи товари, макар че преди 6 години от общината даваха уверения, че ще издържат”, смята Кирчо Апостолов.

Според него доказателството, че тежките машини са проблем, са местата, където се движат само пешеходци - там начупени плочки почти няма.  
Кирчо Апостолов заяви още, че бетонната основа е добра – със 7 см дебелина, плочките са лепени според проекта с флексово лепило, полагана е качествена циментова фуга. „Работниците – 50 души, бяха много съвестни и добри изпълнители, знам ги по имена, те си свършиха работата качествено и съзнателно”, декларира Апостолов.
 
Той заяви, че когато времето бъде подходящо ще започне подменянето на счупените плочки с нови. По думите му трябва да бъдат ремонтирани около 500 кв.метра.  

Апостолов би препоръчал плочите в района, където преминават тежките машини – за зимно почистване,  водоноски, автостълби и др,  да се подменят с гранитни, дебели 5-6 см, но това няма да е евтино.  

Интервюто с Кирчо Апостолов чуйте в прикачения файл.