Над 70% от плочките в центъра са натрошени и са за смяна
Над 70% от плочките в центъра са натрошени и са за смяна / Дарик Добрич

70-80% от клинкерните плочи, с които е покрита пешеходната зона на Добрич, са начупени. Това е установил екип от Общината, който е инспектирал района на 5 януари. Зам.-кметът Боян Коларов информира, че са имали намерение да направят карта с обозначени места с нарушения, но настилката се оказала толкова амортизирана, че тези зони се сливали. Най-тежко е положението в централната ивица - между двата линейни оттока. Според Коларов, там най-вероятно правилното решение би било да се изринат плочките с булдозер и да се сложат нови. Встрани по пешеходната зона настилката има по-малко поражения. От кметския екип отбелязаха, че повреди има и в участъци, където не минават никакви тежки машини.

В Общината очакват реакцията на изпълнителя на проекта за ремонт на централната зона на Добрич. Гаранцията изтича в средата на 2018 г. и тази година би следвало консорицумът, който е полагал плочите, да смени всички, които са начупени. Припомняме, че проектът бе реализиран преди 5-6 години. Обновеният център на Добрич бе открит от премиера Бойко Борисов през септември 2011 г.

Попитан дали ще подаде сигнал в Прокуратурата и за този проект на предишното ръководство на Община Добрич, както за депото в Стожер, кметът Йордан Йорданов заяви, че на този етап ще проведат вътрешна проверка в администрацията за причините за некачественото изпълнение, след което ще преценят как да постъпят.

Две мнения за ремонта на "жълтите плочи"

Бившият зам.-кмет и общински съветник Надежда Петкова, която е ръководител на проекта за ремонт на центъра, заяви за Дарик, че строително-монтажните работи по него са извършени от специалисти. В момента, според нея, най-доброто, което може да се направи, е да се натисне фирмата-изпълнител да отстрани нередностите в рамките на гаранцията, която тече. Попитана ако се поставят същите плочи, не може ли да се очаква след 5-6 години, когато няма да важи гаранцията, те отново да са начупени, тя отговори, че ако плочите не са качествени, трябва да се видят офертите и договора, ако е допустимо да се възложи ремонтът на друг изпълнител. Според Надежда Петкова не може да се каже дали грешки на предишното ръководство са довели до лошото състояние на центъра. Ръководителят се грижи за документалната част, а специалистите - за ремонта, каза тя.

Над 70 от плочките в центъра са натрошени и са за смяна
netinfo