Две мнения за ремонта на жълтите плочи
Две мнения за ремонта на жълтите плочи / Дарик Добрич
Две мнения за ремонта на "жълтите плочи"
41340
Две мнения за ремонта на "жълтите плочи"
Две мнения за ремонта на "жълтите плочи"
  • Две мнения за ремонта на "жълтите плочи"
  • Две мнения за ремонта на "жълтите плочи"

Приключва първият етап от ремонта на централната зона на Добрич. Това съобщи за Дарик Кирчо Апостолов - управител на изпълнителя "Добруджа градска среда" ООД. Лошото време ни пречи да продължим с полагането на клинкерните плочи, но изливането на бетоновата основа е по-напреднало от предвидените срокове. Вече е готово пространството между площадите "Тракийски" и "Свобода" и в момента се работи към градския парк.
Керамичните плочи, с които ще се покрие централната алея, са внос от Португалия, тъй като в България няма подобно производство, каза Апостолов. Ако имаше, съм сигурен, че община Добрич щеше да избере местна продукция, допълни той. Материалът е с размери 24х24 см и дебелина 1.5 см в зоната между "Тракийски" и "Свобода" и 2 см - от "Свобода" до парка. Поставят се нов вид линейни отоци, немско производство, които се състоят се от цели блокчета снаждащи се в мрежа. Висококачествени са, казва Апостолов, и са изчислени така, че да се изтече дъждовната вода и при най-проливния валеж. Гаранцията на плочките е 35 години, а на изпълнителя - 10 години, в които консорциумът, състоящ се от три фирми, се задължава да отстранява появилите се дефекти.

В експертен коментар, архитект Боян Коларов заяви за Дарик Добрич, че не одобрява първоначалния проект за новия облик на "жълтите плочи". Работата по него е изключително непрофесионална, смята той, и не е съобразена с даденостите на терена, като се отнася грубо със съществуващите обекти. Архитектът смята, че зле подбраните керамични настилки са абсолютно неподходящи за облицовка на естрадата до високото тяло и допълва, че в проекта е напълно игнорирана Наредба 4 за достъпна среда. Коларов сподели, че недоумява как възложителите и проектантите са решили да изхвърлят ценни материали като каменни стъпала и плочи от цветарниците и са унищожили стари дървета по централната алея. Той се опасява, че крайният резултат, въпреки добрата работа на изпълнителите, които пазят чистота и се стараят, ще бъде нетраен и не красив. "Проектът вероятно е съобразен с нашата материална бедност, но я афишира до уродлива степен, което вече прилича на интелектуална и духовна бедност. За поколения наред този площад ще внушава че е правен набързо, на принципа "карай, и така става!", казва Коларов.

В двата прикачени файла можете да чуете разговорите с 1. Кирчо Апостолов и 2. Боян Коларов.

Ремонтът се очаква да приключи до края на август. Финансиран е по Оперативна програма "Регионално развитие" и е на стойност близо 5 млн.лева. Автор на проекта е фирма "Парк-арх.-проект - Димо Петров". Ще бъдат благоустроени 40 дка, от които 29 000 кв.м пешеходна настилка. Ще се направят 11 200 кв.м озеленени площи, четири детски площадки с елементи и за деца с увреждания, рампи за хора в неравностойно положение, ще се поставят 89 енергоспестяващи осветителни тела и 76 пейки. Центърът ще има и 500 метра велотрасе със стойки за колелетата.