/ ThinkStock/Getty Images
Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд-Добрич от миналата седмица, с което спрямо Мартин И. разследван за притежание на марихуана за разпространение е била определена първоначална мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2 500 лева. Втората съдебна инстанция уважи протеста на Окръжна прокуратура-Добрич и наложи на обвиняемия най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“.

Задържат под стража още един разследван за палежи в Добрич

Пресслужбата на Апелативен съд-Варна припомня, че при полицейска операция от офиса, нает от Мартин И.в курорта Албена, органите на реда иззели съхранявана на различни места близо 360 грама марихуана.

Както първата, така и втората съдебна инстанция намират, че събраните по делото гласни, писмени и веществени доказателства водят до обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен  към предявеното  обвинение.

Условно наказание и глоба за добричлия, отглеждал растения от вида на конопа

Въпреки, че Мартин е управител на  фирма и реализира доходи, според разследващите той системно поддържал контакти с криминално проявени лица. Това обстоятелство мотивира съда за извода, че е реална опасността мъжът да са укрие от наказателно преследване.

Независимо от представените  доказателства за здравословните проблеми на обвиняемия, който има хронично заболяване и полага грижи за болен родител със 100% инвалидност, въззивният съд намира, че Мартин може да се лекува в следствения арест. Колкото до грижите за болния роднина, съдът намира, че няма доказателства, че обвиняемият е единственият, който може да полага грижи за него.

Преценката на всички тези факти и обстоятелства мотивира Варненския апелативен съд да отмени определената от ОС-Добрич парична гаранция от 2 500 лева и да вземе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Мартин И. разследван за притежание на марихуана, предназначена за продажба. Това определение е окончателно.