Задържаха организатор на престъпна група, съставяла фалшиви документи за преглед на автомобили
Задържаха организатор на престъпна група, съставяла фалшиви документи за преглед на автомобили / Дарик Добрич - архив

Добричкият окръжен съд задържа под стража обвиняем за организиране на престъпна група за съставяне на официални документи с невярно съдържание.

Според Окръжна прокуратура - Добрич, 34-годишният Валентин Т. е организирал и ръководил добре структурирана група за трансгранична престъпност, а дейността й е продължила месеци. Тя е издала стотици неистински документи на коли, собственост на румънски граждани, за да удостоверят, че са преминали технически преглед и се движат по пътищата. Валентин Т. е събирал от собствениците на автомобилите по-висока сума от реалната стойност на техническия преглед - 27 лв., и е печелел от разликата.

В групата са участвали три длъжностни лица от технически пункт в Добрич. Те също са получавали пари, за да удостоверят неверни обстоятелства - че е извършен преглед за техническа изправност на автомобили, които не са реално проверени. Прокурорът посочи, че престъплението е тежко умишлено и се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години. Държавното обвинение смята, че е възможно обвиняемият да подбуди свидетелите по делото към лъжесвиделстване, за да избегне наказателната отговорност.

Защитата пледира, че Валентин Т. е неосъждан и страда от сериозно заболяване. Съдът намери за реална опасността той да извърши друго деяние, в случай на по-лека мярка за неотклонение и му наложи най-тежката - задържане под стража.

Определението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано и протестирано пред Апелативен съд - Варна.