Задушница е
Задушница е / Дарик Добрич

Днес Българската православната църква отбелязва първата голяма Задушница през годината, в деня преди Месни заговезни. На голяма Задушница християните извършват помен за възпоменаване на душите на починалите.

Приготвят се варено, подсладено жито, хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

За една календарна година обикновено задушниците са 4 - съботата преди Месни заговезни, съботата след Спасовден, съботата преди Димитровден и в съботата преди Архангеловден. На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

Задушница е
netinfo

Днес се навършват и 43 години от кончината на Българския патриарх Кирил. В негова памет в синодния параклис „Св. Цар Борис" в столицата ще бъде отслужена панихида от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.