/ ThinkStock/Getty Images
Национална АНТИСПИН кампания по повод отбелязването на 14 февруари „Свети Валентин - Ден на влюбените“  ще премине под мотото „Узнай своя статус“, съобщават от РЗИ-Добрич.
 
През 2018 година  над 324 000 лица са узнали своя ХИВ-статус. През периода 1986 – февруари 2019 г. в България са регистрирани общо 3 050 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 24 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени.
 
И през 2018 г. най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 40%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 29%.

РЗИ-Добрич се включва в Националната АНТИСПИН кампания
 
Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са  предимно в големите градове.
 
България е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС.
 
РЗИ – Добрич е организирала и провежда кампания с масови прояви в партньорство с общините  Добрич, Каварна и  Тервел, Общински младежки център „Захари Стоянов” и БЧК-Добрич.
 
През целия месец февруари се предвижда провеждане на лекции, обучения и викторини  на теми: “Превенция на ХИВ/СПИН и СПИ”, “Превенция на рисково сексуално поведение” и „Контрацепция-нежелана бременност” в учебните заведения на област Добрич, съвместно с Местните комисии за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни на Тервел и Каварна.
 
За периода 12-15.02.2019 г. на територията на областта ще се проведе кампания „Кондом с бонбон“ и конкурси за най-оригинално любовно послание с награди, осигурени от РЗИ-Добрич за най-добре представилите се.
 
Добруджанци са по-добри майстори на червеното домашно вино

На 14.02.2019 г. съвместно с доброволци на БЧК-Добрич ще се раздават здравно-образователни материали и презервативи на населението в Добрич.
 
До края на месец февруари медицинските специалисти ще изнасят лекции и беседи в училищата на областта. Всяко училище ще отбележи 14 февруари с разнообразни форми и прояви по избор на учениците – изработка на рисунки, колажи, пана, „Валентинки” с оригинални послания, подреждане на табла с материали за СПИН.

От 14.02. до 22.02.2019 г. включително  е предвидено провеждане на дни на отворени врати на Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване  (КАБКИС) при РЗИ - Добрич. Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета, който работи всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа.