/ ThinkStock/Getty Images
Добруджанци са по-добри майстори на червеното вино, отколкото на бяло и розе. Това е констатирал специалистът Златко Тодоров, който от години журира традиционния конкурс за домашно вино, който в чест на Трифон Зарезан организират от Къщата на виното и Община Добрич.
 
Канят добричлии на Трифон зарезан в Стария Добрич

Тази година в изданието са се включили над 85 винари, които са предали мостри за оценяване. Сред тях е имало превъзходно домашно червено вино, както и много добро розе, което е премирано. Наградите се връчват на празника в комплекс „Стария Добрич“.

В журито влизат само специалисти – собствениците на Къщата на виното и двама експерти. Тодоров препоръча на майсторите като участват в конкурса за домашно вино да не хитруват добавяйки купешко вино или есенции, защото комисията държи на чистата продукция.
 
За приготвянето на любимата напитка, добруджанци ползват както местни сортове като липа, така и купени от борсите мускат, совиньон блан, мерло и други, сподели Тодоров.

Безплатен спектакъл за Деня на влюбените в Добрич

Според него ако, се спазва технологията, резултатите винаги са добри. "Не бива да се доверяваме на съвети от случайни места или интернет. Гроздето да не се бере неузряло, защото има по-груб вкус и разваля виното.

Трябва хигиената на съдовете за вино да е изрядна. Неръждавейките и пластмасата са подходящи за първоначалните процеси на ферментация, но е добре после течността да се съхранява в дървени бъчви", съветва Тодоров. Най-важното е обаче да правим напитката с отношение, старание и любов – тогава нещата се получават.
 
Според специалиста, за българина всеки ден е Трифон Зарезан, защото обича доброто пиене и ядене, но се забелязва, че културата на потребление се повишава и младите работещи хора пият с мярка.