14 февруари 2016 година
14 февруари 2016 година / Дарик Добрич, архив
67 са тази година участниците в конкурса за най-добро домашно вино, реколта `2016, организиран по повод Трифон Зарезан от общината и Къщата на виното. Предадени са били 124 проби вино - 80 червено и 44 бяло, научи Дарик. За първи път в конкурса участва жена - майсторка на вино. 

И тази година Трифон Зарезан ще бъде отбелязан в Добрич с ритуала „Зарязване на лозата“. Празникът е в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята. Съпроводен е от множество обреди, целящи да осигурят плодородие през годината.

На 14 февруари, по традиция, писана каруца с бъчва вино, придружена от изпълнители от ПФА”Добруджа”, ще тръгне от Младежкия дом и ще пристигне пред общината. Там към шествието ще се присъедини и кметът Йордан Йорданов.

Организаторите на събитието – Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич, канят всички на 14 февруари от 11 часа в АЕМО „Стария Добрич“, за да се включат в ритуала и да опитат от виното, предоставено от Винпром „Алвина“ ООД. В събитието ще участват Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов и Клубовете на пенсионера в града. Ще бъдат обявени и резултатите от конкурса за най-качествено вино. Подготвени са предметни награди за отличените. Организаторите на конкурса благодарят на всички участници за отзивчивостта да се включат в надпреварата.