Все още няма решение за водния цикъл на Добрич
Все още няма решение за водния цикъл на Добрич / Дарик Добрич, архив

Към този момент няма становище от Брюксел ще продължи ли работата по проекта за водния цикъл на Добрич през новия програмен период на ЕС, заяви пред Дарик кметът на Добрич Детелина Николова. Както е известно, спрени са три големи проекта във водния сектор – на Добрич, Плевен и Пловдив, които са на стойност по над 100 млн.лева. Когато спряната ОП”Околна среда” бе отново отворена за довършване на дейностите по започнали вече проекти, очаквахме решение за нашия, но такова няма, каза Николова.

Преди два дни тя е разговаряла по въпроса с министъра на околната среда Ивелина Василева. „Брюксел постави условие на България да реформира водния си сектор и да се окрупнят ВиК-операторите, защото в много области има по повече от едно ВиК-дружество. Това изисква промяна в законодателството и изключително трудни решения”, обясни кметът. Тя е убедена, че водният проект на Добрич ще бъде прехвърлен за следващ програмен период и вероятно тогава бенефициент ще бъде не общината, а областната асоциация по ВиК. Николова допълни, че сега ни остава само да чакаме, тъй като програма „Околна среда” за новия програмен период все още не е одобрена.

Сред приоритетите на общината през 2015 година ще бъде осигуряване на средства за дофинансиране на проектите, които вече се изпълняват по досегашните оперативни програми, и за кандидатстване по новите. Друг приоритет е Националната програма за саниране на панелните жилища.  Николова призова съкооператорите да регистрират своите сдружения в общината, а оттам ще бъде организиран процесът по избор на изпълнители и всички необходими процедури. Стъпките, които трябва да бъдат предприети, ще бъдат разлепени по входовете на блоковете. Кметът подчерта, че първо трябва да бъдат извършени всички подготвителни дейности, а самото саниране ще започне по-късно, като срок не може да се определи.

През тази година общината отново ще се обърне особено внимание на малките благоустройствени проекти, които са много важни за гражданите. Очаква се за реконструкция на тротоари, междублокови пространства, канализации и др. да има бюджет от около 2 млн.лева.

По повод заледените участъци в центъра на града Николова съобщи, че фирма АСА ще осигури течен размразител, който е антикорозионен, биологично разградим и безвреден. Той ще се използва при образуван тънък леден филм, който не може да се почисти с машини или пясък. Разтворът няма да уврежда еластичните фуги на плочките. Кметът заяви, че въпреки отправения апел за почистване на прилежащи тротоарни площи, не всички собственици и наематели на заведения и търговски обекти са направили това.