/ netinfo
Резултатите по математика са по-добри от миналогодишните
Регионалното управление по образованието – Добрич е готово с анализа на резултатите от националното външно оценяване на седмокласниците. От РУО припомниха, че по БЕЛ задължителният за всички първи модул – тест, включваше  задачи със затворен и  с отворен отговор, които показаха цялата езикова и литературна подготовка на учениците. На него се явиха 1295 ученици от региона. 
 
По допълнителния втори модул работиха 831 ученици. 
 
Седмокласниците показали по-добри резултати по математика и по-слаби по български език

Тенденцията учениците да работят върху отворените отговори и върху дидактическата задача за ІІ модул - преразказ на текст продължава, но текстът се оказа труден за учениците и много от тях са се отказали да пишат, след като са го чули. Това са 39% или 482 ученици, посочват от РУО. 
 
Абсолютно празни работи няма. Учениците, които са получили под 16 точки, са работили само по затворените отговори, което означава, че или не знаят отговорите на отворените въпроси, или не могат да четат и пишат, сочи анализът. 
 
Под  минималния праг на скалата –16 точки, са 198 ученици. Няма ученик, оценен с  0 точки, 2 точки  е получил 1 ученик. Инспекторите подчертават, че се задълбочава поляризацията – има много слаби работи и много добри и отлични. 
 
С максимален брой точки от теста – 65, няма оценен ученик, а с 61 точки е един. 
 
Средният брой точки е 30,11, това е по-малко отколкото през последните три години. Средното за страната е 32,6, което поставя Добрич в златната среда. 
 
Готови са резултатите от външното оценяване на седмокласниците

Националното външно оценяване по математика /първи модул/ е задължителен изпит за всички седмокласници. Явилите се ученици са били 1289. Тази година резултатите са по-добри в сравнение с миналата, казват от РУО. 
 
Средният брой точки за област Добрич е 27,09, който с 2,13 по- висок от миналата година – 24,96. За страната средният брой точки е 30,43. 
 
Броят на двойките е над 25%. Броят на отличните оценки е 55 - 4,27% . Има 5 ученици с максимален брой точки – 65. 
 
Четвъртокласниците с по-добри резултати от миналогодишното препитване

Тенденцията е към увеличаване на учениците, желаещи да се явят на допълнителния модул. 
 
С максимален брой точки от двата модула – 100 точки, няма ученици. С нула точки са двама ученици. Най-високият резултат от двата модула е 98,25 точки.