ВиК спря кранчетата на около 300 неизрядни платци
ВиК спря кранчетата на около 300 неизрядни платци / netinfo

ВиК-Добрич започна да прекъсва водоподаването на неизрядните си клиенти, съобщи в ефира на Дарик шефът на водното дружество Величко Василев. Засега се спира водата на длъжници от населените места в областта, но скоро процесът ще започне и в град Добрич.

До момента са прекъснати около 300 домакинства.

От 2,5 години ВиК завежда дела срещу нелоялните си платци. Връчват се и покани на неплащалите дълго време абонати. Над 9 милиона лева са парите, които ни дължат клиенти, заяви Василев. Борчът само на един жилищен блок в Добрич бил 150 000 лева.

Групите на ВиК ще прекъсват водата първо на големите длъжници, които са натрупали сметки от по 2000-3000 лева. По-нататък ще пресъхнат кранчетата и на хора, неплащали над 3 месеца. От ВиК разчитат, че ще има домакинства, които пред заплахата да останат без вода, ще предпочетат да се издължат. Дава се и възможност за разсрочено плащане, но има определени срокове и продължителност.

От ВиК приканват клиентите си да се разплатят с фирмата, за да избегнат допълнителните разходи по прекъсване на водоснабдяването.

В жилищните блокове няма да се изключват цели входове. Спирането на водата на отделните длъжници ще става със съдействието на органите на реда.