/ ThinkStock/Getty Images
Приключиха дейностите по проект „Устойчиво развитие на Център за консултиране и превенция от домашно насилие Силистра“. Той бе реализиран от Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ със средства от държавния бюджет чрез Министерство на правосъдието.

На първо четене депутатите гласуваха по-строги мерки срещу домашното насилие

В период от 6 месеца, екипът на Сдружението работи по 25 случая на пострадали и по 9 случая на извършители на от домашно насилие. Проведени са 85 срещи със социален работник, 92 психологически и 128 юридически консултации.

В рамките на 24 интерактивни урока с над 360 деца в област Силистра са създадени предпоставки за превенция срещу домашното насилие. Изработен и отпечатан е мини-наръчник за ученици, наречен „Зад стените на дома”, който е насочен към деца от 7 до 10 години. Чрез него по подходящ начин са представени видовете насилие и възможността за подкрепа.       

Всяка трета жена в България жертва на домашно насилие

За осми път бе проведена инициативата „Заедно сме по-добри“, съчетана с благотворителност, при която са набрани средства в размер на 1 551 лв., предоставени за дрехи и вещи от първо необходимост за деца, потребители на услуги към ЖС „Екатерина Каравелова“. 

В края на проекта е проведен традиционният вече „Ден на отворените врати“ в Център за консултиране и превенция на домашното насилие. В рамките на събитието, в партньорство с ОД на МВР-Силистра и ПГМТ „Владимир Комаров“ се състоя среща с ученици, посветена на трафика на хора.

Разказ от първо лице: Да избягаш от ада „домашно насилие“ (ВИДЕО)

Участие взеха младежи от Ученическия съвет към професионалната гимназия, а гост-лектори бяха инспектор Калоян Маринов от звено „Криминална полиция“ и Катя Колева - психолог в Кризисен център за пострадали от домашно насилие и трафик на хора в Силистра.