В Генерал Тошево учат румънски безплатно
В Генерал Тошево учат румънски безплатно / Дарик Добрич

В Генерал Тошево предлагат безплатен курс по румънски език. Обучението се организира в рамките на трансграничен проект, който се реализира от читалището в града съвместно с културния дом в румънската община Наводари. Интерес към инициативата проявяват възрастни хора, които някога са учили румънски и сега искат да опреснят знанията си, а също младежи, които работят по морето и имат нужда от познания по езика, за да обслужват гостите от Румъния, разказа секретарят на читалище „Светлина” Мария Господинова.  В обучението се включвали и представители на бизнеса, които поддържат връзки с румънски фирми. Курсът ще продължи до средата на годината, сбирките се организират два пъти седмично и се водят от лицензирания преводач от румънски Хинчо Хинев.

Това е третият безплатен курс по румънски в Генерал Тошево и има хора, които се записват отново, за да надграждат наученото, подчерта Господинова. Тя поясни, че партньорите им от Наводари също имат задачата да проведат езиково обучение, но по български.

В рамките на проекта напролет в двете общини ще се организират и два фолклорни фестивала, а през лятото детски лагери за участниците в културните прояви. Освен това читалище „Светлина” ще получи офис техника и обзавеждане.