/ Галина Георгиева
Леко увеличение на детската престъпност отчитат от Окръжната прокуратура в Силистра. Близо 4,5% от разкритите криминални престъпления през 2018 г. са били извършени от непълнолетни.

Професионалното ръководство на МВР даде добра оценка за работата на ОД на МВР в Силистра

Това посочва в доклада си административният ръководител Теодор Желев. През отчетния период са разкрити и пет престъпления, извършени от 10 малолетни лица. Няма участие на непълнолетни в тежки криминални деяния като убийства и грабежи.

Най-голям е броят на посегателствата срещу собствеността – шест, а основната причина за тях е набавянето на средства за препитание чрез кражби на предмети от бита и телефонни апарати, оставени без надзор. За престъпленията с участието на непълнолетни е характерно, че са групови.
 
В общата картина на престъпността доминират престъпленията против собствеността - близо 50 на сто. За периода са регистрирани 365 престъпления, като разкриваемостта е паднала под 50%.

Типични за престъпността в региона са кражбите на селскостопанска продукция, домашни животни и птици. Увеличение бележат и кражбите от домовете. Грабежите се запазват в относително един и същ брой през последните години.

През миналата година са регистрирани 72 кражби на селскостопанска продукция, което е 27.8%. Разкрити са 60 от тях. Голяма част в структурата на престъпността в Силистра и региона заемат общоопасните престъпления. Те са близо 40 на сто от регистрираните криминални престъпления.
 
Силистренската полиция провежда активна разяснителна кампания за превенция на телефонните измами

През 2018 г. прокурорите от Окръжната прокуратура и трите районни прокуратури в Дулово, Тутракан и Силистра са работили по 3 620 преписки. Наблюдава се увеличение с близо 1 000 спрямо предходната година.

По натовареност Районната прокуратура в Силистра заема трето място сред всички 20  в апелативния район Варна, на пето място е Районната прокуратура в Дулово, а на 10-о – Тутракан. Окръжният следствен отдел в Силистра по средна натовареност е на първо място в страната.