Условна присъда за смърт в катастрофа
Условна присъда за смърт в катастрофа / netinfo

Условно наказание 1 година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок наложи Окръжен съд - Добрич на 40-годишния Димитър В. Ж. от Варна за смърт в катастрофа. Той е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години.

Димитър Ж. бе признат за виновен в това, че на 31 юли 2011 г. на пътя между селата Оброчище и Рогачево в община Балчик, с автомобила си „Фолксваген Пасат", е нарушил три правила за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 25-годишен мъж от Варна.

Делото бе разгледано и присъдата е постановена по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът допусна това по молба на подсъдимия, след като той призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт, даде съгласие да не се събират доказателства в съдебното следствие, а събраните в досъдебното производство и неговото признание да се ползват при определяне на присъдата.

Предвид процедурата на съкратеното съдебно следствие и наличието на многобройни смекчаващи обстоятелства, при определяне на наказанието, когато за него не е предвиден най-ниският предел в законовата разпоредба, съдът е длъжен и постанови Димитър Ж. да търпи пробация.

В обвинителния акт на Окръжна прокуратура - Добрич е посочено, че на 31 юли м. г. след обяд Димитър Ж. шофирал по маршрут от Шабла към Варна. В колата имало трима пътници. Водачът не бил употребил алкохол, а колата била технически изправна.

Около 18,55 ч. след с. Оброчище подсъдимият завил в посока към отбивката за с. Рогачево като шофирал със скорост около 84 км в час, при разрешена - 90 км в час.

По същото време и по същия път, но в обратна посока, се е движел пострадалият 25-годишен варненец. Той управлявал автомобил „АУДИ 80" със скорост 72 км в час при разрешена - 90 км в час. Пострадалият не бил употребил алкохол, а колата му била технически изправна.

Подсъдимият достигнал участък от пътя, на който трябвало да направи ляв завой, а видимостта към насрещно движещите се била ограничена. На излизане от този ляв завой, без причина, и без да е предприел извършване на някаква маневра, Димитър Ж. не изправил посоката на движение на „Фолксвагена" съобразно траекторията на пътя. Той пресякъл единичната непрекъсната линия и навлязъл в пътната лента, предназначена за насрещно движещите се превозни средства. В този момент  автомобилът на пострадалия се намирал в своята лента за движение, на разстояние около 4,5 м от мястото, където подсъдимият пресякъл осевата линия. Водачът нямал техническа възможност да спре или да промени посоката на движение и последвал челен удар между двете коли с предните им леви части. Те се завъртели и спрели.

Смъртта на 25-годишния водач настъпила след минути, причинена от контузия на мозъчния ствол, която довела до остра сърдечна и дихателна недостатъчност.