Условна присъда за смърт в катастрофа
Условна присъда за смърт в катастрофа / Дарик Добрич

Условно наказание от 2 години и 6 месеца получи добричлия, причинил с катастрофа смърт, съобщиха от пресслужбата на Окръжен съд - Добрич.

59-годишният Иван Д. Ив. бе признат за виновен за пътен инцидент на 10.11.2009 г. по главен път Добрич - Варна, на около 500 метра преди разклона за с. Стефаново. Около 17,30 ч., при управление на лек автомобил „Рено Клио", мъжът е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 34-мъж от с. Любен Каравелово, община Аксаково. Същевременно Иван е направил всичко възможно и зависещо от него за оказване на помощ на пострадалия.

Съдът лиши Иван Ив. от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 2 години и 6 месеца години.

Пресцентърът на Окръжен съд - Добрич припомня, че Иван е управлявал личния си лек автомобил „Рено Клио" в посока към град Варна. В близост до разклона за с. Стефаново, в посоката на реното се движел пострадалият с велосипед „PHOENIX FLIRT". Колелото не било оборудвано със светлоотразители. Иван Ив. шофирал на къси светлини със скорост 80 км в час. Той не забелязал движещият се пред него велосипедист и последвал удар между двамата. В резултат на удара било спукано предното панорамно стъкло на лекия автомобил в дясната му част. Подсъдимият веднага спрял и заедно със спътничката си съобщили за инцидента на телефон 112. 35-годишният пострадал бил отведен в МБАЛ - Добрич, където бил лекуван до 02.12.2009 г. След изписването му той бил настанен в дома на брат си в с. Любен Каравелово, област Варна. На 28.12.2009 г. състоянието му започнало да се влошава, но не била потърсена медицинска помощ, защото нямал личен лекар. На 08.01.2010 г. близките му повикали „Бърза помощ" и 35-годишният бил отведен в УМБАЛ „св. Марина" във Варна, където починал същия ден.

Назначените химически експертизи установили, че подсъдимият Иван Ив. не бил консумирал алкохол, а пострадалият имал в кръвта етилов алкохол с концентрация 4,36%.