Условна присъда и солидна глоба за ремонта на фасадата на Куршумлу джамия в Силистра
Условна присъда и солидна глоба за ремонта на фасадата на Куршумлу джамия в Силистра / Dariknews.bg

Окръжният съд в Силистра призна вината на турския гражданин Али Ялчъндаг, извършил през есента на 2015 година без разрешение ремонт на фасадата на "Куршумлу джамия". В условията на задочен съдебен процес, в отсъствието на подсъдимия, който е бил редовно призован, но е отказал да присъства, първата съдебна инстанция му присъди 2 години и половина „лишаване от свобода", което отлага с 5 години изпитателен срок, както и 8 000 лева глоба.

Ялчъндаг е вторият, който бе привлечен под отговорност за незаконната ремонтна дейност на "Куршумлу джамия" - мюсюлмански храм, паметник на културата с национална значимост. Съдът днес призна вината му затова, че в периода от 28 октомври до 9 ноември 2015 г. без необходимото разрешение наел работници, които нямат квалификация, за да запълнят образуваните каверни по стените на джамията с мраморен прах, каменно брашно и бял цимент. По фасадата на сградата необратимо бил унищожен оригинален каменен градеж, чието възстановяване би оскъпило бъдещи консервационно-реставрационни работи.

Присъдата на първата съдебна инстанция може да бъде обжалвана или протестирана пред Варненския апелативен съд в 15-дневен срок.

На въззивен контрол днес пред Варненския апелативен съд е присъдата на Окръжен съд-Силистра за Бюрхан Сюлейман от Дулово, който е другият обвиняем за незаконния ремонт и реставрацията на "Куршумлу джамия" в дунавския град. Наказанието, което получи 39-годишният мъж бе 2 години лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 5 години, както и глоба от 5 000 лв. И пред въззивната апелативна инстанция Сюлейман и неговите адвокати настояват, че присъдата е неправилна и необосновата. Те считат, че фактите, събрани в хода на съдебното производство не доказват по несъмнен начин, че Бюрхан е „организирал" ремонтната и реставраторска дейност. Подсъдимият моли съда да бъде изцяло оправдан.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30 дневен срок.