Кулинарен конкурс
Кулинарен конкурс / netinfo
Ученици в професионални гимназии са поканени да се включат в конкурс „Аз готвя най-добре“, организиран от Кулинарна академия HRC и българо-швейцарския проект "Домино" за дуално образование. Конкурсът е насочен към учениците, които учат за готвачи в дуалните паралелки в професионалните гимназии в Добрич, Стара Загора, Бургас, Перник и Сандански.

До 1 май учениците трябва да направят видео на тема „Вкусно, здравословно и красиво“, в което до три минути трябва да покажат или разкажат интересни рецепти за ястия, виждания за авторско меню или дори мечтата си за собствен ресторант. Жури ще определи десетимата финалисти до 10 май. Онлайн-гласуване в социалните канали на Академията и Домино между 10 и 25 май ще определи единадесетия финалист.

Финалът е кулинарна надпревара и истинско готвене на 1 юни в кухнята на Академията, където шеф-готвачи от училището и ръководителят на Домино ще определят най-добрите трима в конкурса „Аз готвя най-добре“.

Наградата за победителя е стипендия за обучение в Кулинарна академия HRC на стойност 2 000 евро. Отличените с второ и трето място ще имат възможност за обучение по програми на стойност 1  000 и 500 евро. Наградите са предоставени от HRC Академия, едно от най-престижните кулинарни училища в България и в региона.

В първото издание на конкурса през 2017 двама ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пейо К. Яворов“ в Добрич достигнаха до финала. От две години по "Домино" върви обучение по професията „готвач“ и в момента за нея се обучават общо 172 ученици, като повечето от тях имат практически занимания и готвят в престижни ресторанти.