ТПП: Нямаме скрити интереси спрямо Добрички панаир, общината бави развитието му
ТПП: Нямаме скрити интереси спрямо Добрички панаир, общината бави развитието му / Дарик Добрич

ТПП - Добрич няма никакви тайни цели и интереси по отношение на „Добрички панаир” АД – това заяви  главният секретар на палатата Герман Германов в отговор на изявление от страна на зам.-кмета на Добрич Иван Колев, че „ТПП проявява някакви други цели и интереси, които не съвпадат с интересите на общината и на останалите акционери в дружеството”. Изказването на заместник кмета бе провокирано от проведеното преди дни поредно Общо събрание на „Добрички панаир” АД,  на което не беше постигнато съгласие за намаляване капитала на дружеството. От всички акционери, единствено ТПП бе против предложението. Според общината тази позиция ще доведе до забавяне на развитието на „Добрички панаир” АД.

„Ако трябва да сме точни ТПП е инициатор за създаването на Добрички панаир” и от 20 години работи за неговото развитие. Няма спор по въпроса, че Панаирът трябва да има свой дом и място, където да провежда изложенията си. Дълги години това не се случваше защото нямаше разбиране и то точно от страна на общината” – коментира Германов.

Той припомни, че преди повече от 5 години е взето решение да се даде отстъпено право на строеж за изграждане на панаирен комплекс в бившия „Разсадник”, което се апортира в дружеството. Съгласно Търговския закон останалите акционери – „Зърнени храни България”АД и „Бялата лястовица” АД са се възползват от правото си да поискат увеличение на капитала чрез записване на нови акции. Тогава ТПП продава своите новозаписани акции на „Зърнени храни България” АД.

Заради липсата на инвеститор и средства пропада идеята за изграждане на нов панаирен комплекс. В същото време никой от акционерите не изпълнява задължението си да довнесе допълнителни средства за новозаписаните акции. След продължителни разговори и преговори бордът на директорите на „Добрички панаир” АД излиза с предложение до акционерите правото на строеж да бъде обезсилено и да бъдат обезсилени новозаписаните акции.

„Всички акционери сме на мнение, че този терен вече не ни трябва. Начинът обаче, по който се предлага това да стане е грешен и порочен и той ощетява единствено ТПП. Предложението на Борда на директорите бе да се върне старото дялово разпределение на акциите в дружеството – 40% за община Добрич и по 20% за останалите акционери – „Зърнени храни България” АД, „Бялата лястовица” АД и ТПП – Добрич. От община Добрич обаче предлагат коренно различен начин за разрешаване на ситуацията, при който разпределението е 40% за общината, 38% за „Зърнени храни България” АД, 20% за „Бялата лястовица” АД и 2% за ТПП” – коментира още Германов. Той уточни, че  общината обяснява позицията си с аргумента, че трябва да се променя уставът на „Добрички панаир” АД , за да се обзсилят новозаписаните акции. „Не виждам нищо страшно в това. Ние загубихме 20 години в безсмислени спорове, така че още няколко месеца забавяне с нищо няма да променят развитието на „Добрички панаир”. От там нататък трябва да се излезе с решение не на парче, а за цялостното развитие на панаира” – категоричен бе главният секретар на ТПП.