Съдът остави в ареста трима чужденци, опитали да преминат границата нелегално
Съдът остави в ареста трима чужденци, опитали да преминат границата нелегално / Дарик Нюз - архив

Добричкият окръжен съд потвърди наложените на 37-годишния британски гражданин Фатхил Е. и 26-годишната иранската гражданка Самана Х. и съпругът й Ахмед Х. - иракски гражданин, на 28 години, мерки за неотклонение задържане под стража. Срещу Фатхил Е. е повдигнато обвинение за това, че на 08.12.2010 г. през  ГКПП Кардам е привел през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта група от 6 души, като същите не са български граждани и деянието е останало в стадия на опита по независещи от тях причини. Самана Х. и Ахмед Х. са част от тази група.

От събраните по делото материали става ясно, че Самана Х. е била заловена на българо-турската граница заедно с други от групата. На 17.10.2010 г. тя е осъдена за нелегално преминаване от Свиленградския съд. Тя е получила право да остане в България по Закона за убежището и бежанците. Ахмад Х. е преминал нелегално българо-турската граница с друго лице от групата. Стигнали с такси до София, където намерили останалите. Известно време всички са живели в апартамент в София, нает от британския гражданин Фатхил Е. На 08.12.2010 г. той е опитал да ги прекара през границата на страната, скрити в негова камионетка.

Седмината са задържани под стража от Районен съд - Ген. Тошево, на 09.12.2010 г. Фатхил Е., Самана Х. и Ахмед Х. обжалват това пред въззивния съд с молба да им бъде определена по-лека мярка за неотклонение. Представителят на Окръжна прокуратура - Добрич, поиска да бъде потвърден актът на Районния съд. Тримата са обвинени за престъпление, което се наказва с лишаване от свобода. С деянието си те са увредили установените с Конституцията на Република България отношения и поети от страната ни ангажименти с подписването на договора за членство в Европейския съюз.

Адвокатът на тримата помоли да им бъде определена мярка за неотклонение парична гаранция. Той посочи, че ще бъдат настанени в общежитие, което няма да напускат. Защитникът обясни, че седемте души в групата са в роднински отношения, а Фатхил Е., който има свой бизнес, ще се грижи за тях.

Добричкият окръжен съд потвърди взетата спрямо тримата мярка за неотклонение задържане под стража до приключване на съдебното производство срещу тях. Съдът разпореди да бъдат уведомени посолствата на Великобритания, Ирак и Иран за задържането на техни граждани.

Определението на Добричкия окръжен съд е окончателно.