Суха река става защитена местност
Суха река става защитена местност / netinfo

Обявена е нова защитена местност “Сухата река” на територията на областите Добрич и Силистра, съобщават от пресцентъра на РИОСВ. Това е станало със заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Местността се простира в общините Добричка, Крушари и Кайнарджа.

Общата площ на новата защитена местност е 23 079, 176 дка. Целата е да се опази характерния ландшафт в района – суходолия, запазени части от камениста степ, скални тераси, редките растителни видове и естествените местообитания на защитени видове. Тук се срещат редки животински и растителни видове като лешников сънливец, степна мишка, лалугер, различни видове ястреби, скален орел, малък креслив орел, бухал, тънкожилест пелин, румелийска метличина, татарско диво зеле, азиатска мишовка.

Съгласно Закона за защитените територии в местността “Сухата река” се забраняват строителството, разкриване на кариери, сечи, палене на огън, извън разрешените за това места и залесяване с неместни дървесни видове. В периода 1 март – 31 август е забранено скалното катерене, алпинизма, парапланеризма, делтапланеризма и други дейности, водещи до безпокойство на гнездящите птици.