С празника Свети Дух започва Русалската неделя
С празника Свети Дух започва Русалската неделя / netinfo

Празникът на Свети Дух е в понеделник след Петдесетница. Денят се приема като цялостно обновление в природата, в основата на което е животворящият Дух. Правят се шествия с икони до близки манастири и свети места, до оброчища, пеят се песни. Къщата се постила с пелин и орехова шума, украсяват се домовете със свежа зеленина.

Започва Русалската неделя. Вярвало се е, че отвъд Дунав долитат русалийки във вид на бели и жълти пеперуди. Страшни и опасни са тези души от отвъдното, красиви и зли като самодивите. В Русалската седмица ходят русалии - мъжки дружини, с главатар, който знае самодивските билки, заклинания и наричания, пред които бягат и най-лошите духове. Те носят бяло знаме от лен и тояга от явор или дрян. Вярва се, че техните игри и наричания гонят лошите болести от къщите и носят плодородие.

В дните на русалките, които могат да бъдат и опасни, човек не бива да излиза нощем сам, да върви из пътищата сам, а ако чуе нещо около себе си, най-добре е да мълчи и дума да не отронва. Не бива да се говори със съществата от другия свят, защото думите са мост, врата, която не ни е дадено да отваряме.