/ iStock/Getty Images
Районната здравноосигурителна каса в Добрич отказа да сключи договор с Многопрофилната болница за активно лечение в областния град за лечение на пациенти с коронавирус, съобщиха от РЗОК.

Търсят се поне 20 медици в Добрич

Според заповед на Регионалната здравна инспекция, лечебните заведения в областта могат да сключват договори за определената клинична пътека, независимо че не разполагат със специализирани звена.

Националният рамков договор за медицинските дейности обаче изисква за изпълнението на клиничната пътека задължително да има назначен лекар със специалност "инфекциозни болести". МБАЛ-Добрич не разполага с такъв кадрови ресурс, което наложи РЗОК да откаже договаряне по клинична пътека 104, посочват от касата причините да не бъде сключен договор.

Лекар е сред новите 18 заразени с коронавирус в Добричко

Лечебните заведения в Добричка област могат да приемат пациенти с усложнения - например, бронхопневмония - следствие на ковид инфекцията, като имат сключени договори по тези клинични пътеки със спазване на условията на Националния рамков договор, допълват от ведомството.

От РЗОК изразяват загриженост и отговорност за ситуацията с нарастващи случаи на заболели в последните седмици в Добричка област. Институцията се стреми да осигурява свободен и равнопоставен достъп на осигурените граждани до медицинска помощ и качествено лечение.

От началото на епидемията в Добричка област като носители на опасния вирус са установени 148 души, като само през последното денонощие има 18 нови заразени. От РЗИ досега съобщават за петима починали в болницата. 
БТА