/ / Thinkstock/Getty Images
Директорът на РЗОК - Добрич за приключилото договаряне
97747
Директорът на РЗОК - Добрич за приключилото договаряне
  • Директорът на РЗОК - Добрич за приключилото договаряне
Районната здравноосигурителна каса е сключила договори през 2018 година с 90 джипита и 8 групови практики. Сключени са и контракти с 58 лекари – специалисти и една практика в специализираната извънболнична медицинска помощ, както и с 2 ДКЦ-та, 8 медицински центъра, 2 самостоятелни медико-диагностични лаборатории, Центъра за психично здраве, 91 стоматолози и 10 групови практики и двама изпълнители на специализирана дентална помощ, съобщиха от РЗОК. МБАЛ Каварна има сключен договор в извънболничната помощ за физиотерапия.
 
Няма промяна в договорите за болнична помощ. И тази година многопрофилните болници за активно лечение на територията на област Добрич с договорени дейности за 2018 г. са три.

МБАЛ Добрич ще работят по 177 клинични пътеки, 3 клинични процедури и 20 амбулаторни процедури, МБАЛ Балчик – по 47 клинични пътеки и 8 амбулаторни процедури и МБАЛ Каварна – по 24 клинични пътеки и 3 амбулаторни процедури.
 
По договор с РЗОК Добрич за оказване на болнична медицинска помощ ще работи и СБР – Тузлата, която ще изпълнява дейности по 7 клинични пътеки.
 
ДКЦ-1 и ДКЦ-2 имат сключени договори за амбулаторни процедури - ДКЦ-1 ще изпълнява 4, а ДКЦ-2 – 3. Диализният център има сключен договор за работа по една процедура.
 
На територията на област Добрич по договор със здравна каса ще работят 37 аптеки, включително нов договорен партньор в Каварна.
 
РЗОК напомня на здравноосигурените жители на област Добрич за възможността да си сменят личния лекар през м. юни /от 1 до 30.06.2018г./. Здравноосигурено лице, желаещо да направи постоянен избор, представя на новоизбрания общопрактикуващ лекар /ОПЛ/ здравноосигурителна книжка, в която новоизбраният ОПЛ вписва трите си имена и датата на избора; третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ, в случай че няма здравноосигурителна книжка и попълнена регистрационна форма за постоянен избор.

Лицата, временно пребиваващи за срок от един до пет месеца извън здравния район, в който са осъществили постоянен избор, могат да направят временен избор с регистрационна форма за временен избор.

При изтичане на срока на временния избор на здравноосигуреното лице извън здравния район, в който са осъществили постоянен избор, се възстановява автоматично последният им постоянен избор на ОПЛ.
 
В случаите, когато здравноосигуреното лице направи нов избор на общопрактикуващ лекар, предоставя на новоизбрания ОПЛ извлечение от медицинската документация (в т. ч. и за проведените имунизации). Извлечение с копия от необходимата медицинска документация се предоставя на пациента при поискване от него от предишния ОПЛ.

Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на лицата от датата, на която е осъществен изборът, като здравноосигуреното лице се включва в пациентската му листа от тази дата.

В прикачения файл чуйте още от директора на РЗОК - Добрич д-р Бисерка Пачолова  за приключилото договаряне и за новостите в новия рамков договор.