Румен Иванов: Властта не е самоцел за ГЕРБ
Румен Иванов: Властта не е самоцел за ГЕРБ / Дарик Добрич

 

„ПП ГЕРБ винаги е била първа политическа сила в страната, въпреки че правителството подаде оставка. За нас властта не е самоцел. Правителството падна, за да не гледаме кръв по улиците. Не можеше да се управлява в такава ситуация, трябваше да спрат размириците. Редно е в такава обстановка народът да каже на избори кой да го управлява”, коментира пред Дарик ексдепутатът и областен координатор на ГЕРБ Румен Иванов. Той е и член на Изпълнителната комисия на партията.

„Вечерта преди оставката комисията се събра, премиерът обяви решението и мотивите си и получи нашето съгласие. Винаги съм подкрепял исканията на гражданите. Хората излязоха да протестират срещу ЕРП-тата, но след това протестите и исканията се размиха, възникнаха нови и разнопосочни, самите протестиращи се разделиха. Тази обстановка стана хаотична, затова мисля, че беше редно ситуацията да бъде успокоена с възможността всеки да даде вота си на избори. Което и правителство да дойде след това, не бива да се прекъсва диалогът с хората”, заяви Иванов.

От свършеното от 41-то Народното събрание той открои изработените 4 специални закона – този за Националната разузнавателна служба, за Националната служба за охрана, Общия устройствен закон за системата за национална сигурност и Закона за военното разузнаване. Иванов посочи и изцяло новия Закон за Сметната палата, който според него е много добър и дава възможност на палатата да работи като независима институция. Ексдепутатът заяви, че са приети много качествени закони и изрази съжаление, че времето не е стигнало да бъде приет и Законът за образованието.

„Тримата депутати от ГЕРБ сме работили съвместно с кметовете и общинските съвети за региона”, декларира Румен Иванов. Той посочи, че народните представители са съдействали активно за проектите за водния цикъл на Добрич и за регионалното депо за отпадъци, както и по други важни за областта дейности. „Ще ви дам за пример пътя в село Росица, открит през септември 2012 г. Там от 2003 г. беше разкопано заради некачествена канализация, обектът нямаше акт 16. При нашето управление той бе финансиран от републиканския бюджет и завършен”, каза Иванов.

Подготовката на ГЕРБ за изборите на 12 май е в ход, вече са приключили общинските събрания. Ясни са номинациите за кандидати за народни представители, като подредбата на листата ще бъде направена от Изпълнителната комисия на партията, заедно с областното ръководство. Листите трябва да бъдат регистрирани до 7 април.

„Партията допусна грешки, но те се дължат на неопитността ни. Всичките ни депутати бяха нови лица в политиката и в управлението, коментира още Румен Иванов. Той заяви обаче, че подкрепя идеята за не повече от два мантата в парламента.

Като грешка на ГЕРБ Иванов посочи прекомерното стягане на финансовата дисциплина, макар да заяви, че е подкрепял повечето ходове на Симеон Дянков. „Той наистина създаде финансова стабилност в страна. Когато в края на 2011 година бюджетът завърши с 800 млн.лева по-малко от предвидения дефицит, ние настоявахме тези пари да бъдат преразпределени в социалната сфера и за разплащания на бизнеса. Това не се случи, защото Дянков надделя, това беше основната ни грешка. Историята ще покаже той ли е бил прав, или ние”, каза Румен Иванов.