Разследваха смъртта на строителен работник при трудова злополука
Разследваха смъртта на строителен работник при трудова злополука / Дарик Добрич

Разследвана е трудова злополука, завършила със смъртта на 57-годишен строителен работник, съобщиха от Дирекция „Инспекция по труда"-Добрич. Той се е трудел на строителен обект „Обновяване и ремонт на складова база" в с.Дончево общ.Добричка с изпълнител „Диана комерс - 1" ЕООД Ямбол и подизпълнител „Диана комерс - 2" ООД Ямбол.

Човекът е извършвал работа от подвижно скеле на колела на височина 1.95 м. Скелето не е било свързано към сградата. Не е било стабилизирано и обезопасено срещу обръщане. Работникът е имал предпазен колан, но той не е бил закачен към въже или греда, за да предпазва срещу падане от височина. При злополуката пострадалият е поемал термопанел с дължина 12.80 м. и широчина 1 м. от работници, подаващи го от земята, и е трябвало да го повдигне и подаде на други работници, намиращи се на покрива на сградата. При това действие скелето се накланя и пада. При проверката на обекта са установени общо 20 нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

53 извънредни проверки по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения извърши Дирекция „Инспекция по труда" през месец август. Проверките са правени предимно в предприятия от икономическите дейности „търговия на едро", „търговия на дребно", „ресторантьорство", „събиране и обезвреждане на отпадъци, рециклиране на материали" и „производство на облекло". Установени са общо 44 нарушения.

Има един случай на нает работник без сключен писмен трудов договор преди постъпването му на работа. Констатирани са 3 случая на допуснати до работа лица преди предоставянето им на екземпляр от трудов договор и копие от уведомление до НАП и един случай на неспазен 3-дневен срок за регистрацията на трудов договор в НАП. Съставени са 2 акта за тези нарушения.

Констатирани са и 14 нарушения по заплащане на труда и 25 нарушения по организация на работното време. Дадени са предписания за отстраняването им.

През месец август 2011 г. са изплатени 5300 лв. забавени трудови възнаграждения и обезщетения.