Производител на яйца №1 в България: Нормалната цена на яйцата е 30-35 ст.
Производител на яйца №1 в България: Нормалната цена на яйцата е 30-35 ст. / Дарик Добрич

Цените на яйцата в България са по-ниски от средните за Европейския съюз, заяви в ефира на Дарик Иван Иванов – изпълнителен директор на най-голямата българска фирма за производство на яйца – „Яйца и птици Зора” в с.Дончево. Той припомни, че крайната цена за потребителя се определя не от производителя, а от пазара.
В момента има временен дефицит на пазара за яйца както в България, така и в Европа, което рефлектира и върху цената, коментира Иванов. Той разказа, че през 2010 и 2011 г. яйцата у нас се продаваха на цени под себестойността им, заради преустройството на фермите и въвеждането на нови мощности. В същото време старите мощности не бяха излезли от употреба, което доведе до свръхпроизводство, подчерта Иванов. Според него една от причините за сегашния дефицит на яйца е, че само през миналата година в България са фалирали 14 производствени ферми.

Възможно е някой по веригата да слага надценки повече от нормалното, но в крайна сметка търсенето определя предлагането – смята изпълнителният директор на „Яйца и птици Зора” в с.Дончево. Той сподели схемата, по която се определя крайната цена на яйцето. То излиза от производителя на цена 18-20 ст., след това му се начислява ДДС – 5 ст., преминава през пакетиращия център, където цената се вдига с още 2-3 ст., следват транспортни разходи и търговска надценка. Така пакетирано яйце с начислено ДДС излиза от производителя на цена около 25-26 ст., информира Иван Иванов. Той заяви още, че ако няма спекула по веригата и има нормално производство, е логично крайната пазарна цена на яйцата да се движи между 30-35 ст. за брой.

В момента „Яйца и птици – Зора” АД работи само за вътрешния пазар. 65% от мощностите на фирмата са преоборудвани в съотвествие с новите алтернативни методи за хуманно отглеждане на птици. Капацитетът на компанията е за отглеждане на 400 000 птици, от тях в евроклетки се отглеждат  110 000, подово -  90 000, а волиерно – 200 000 кокошки. Дневното производство на яйца е 320 000 бройки.