Заседание по социални въпроси
Заседание по социални въпроси / Областна администрация
Анализираха предоставяните социални услуги в областта
Работно заседание проведе Звеното за мониторинг и оценка за изпълнение на Областната стратегия за развитие на социалните услуги. Отчетено бе, че всички предлагани услуги на територията на област Добрич са наблюдавани и са с много добро качество, има добра база във всички общини и въпреки ниското заплащане и недостига на хора, работещите в сферата проявяват изключителна отговорност. Оценката сподели Ирена Баирова - директор на "Социално подпомагане". Според нея в бъдеще трябва да се мисли в посока предоставяне на повече мобилни услуги по общини, както и разнообразяване на гамата. Сериозен проблем, според нея, е застаряването на населението и обезлюдяването на селата, затова ще трябва да се разкриват нови домове за възрастни хора, за което има възможност по ОП „Развитие на човешките ресурси“. За този в Добрич има около 200 чакащи. Препоръчано бе на общините да информират частни инвеститори при проявен интерес към такава дейност.

Представителите на общините докладваха изпълнението на плановете в социалната сфера за 2016 г. и планирани мерки за 2017 г. Община Добричка планира да изгради Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора в село Овчарово, като в момента тече етап на проектиране. От Община Добрич споделиха, че голяма част от услугите работят над капацитета си и вече има отказ от Агенция „Социално подпомагане“ за увеличаване на капацитета на ЦСРИ.
В Община Генерал Тошево планират до края на годината да се разкрие Център за обществена подкрепа с капацитет 20 места, в сградата над вече функциониращата услуга „Синя стая“. За проектиране на Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с капацитет 15 лица общината е получила съдействие за помещение от Областния управител, сподели представителят на Генерал Тошево и допълни, че очакват одобрение на проект по програмата за хуманитарна помощ на Посолството на САЩ, което ще позволи и проектиране и изграждане и на прют с капацитет 8 души, а за 2018 г. се планира разкриване на Дневен център за стари хора с капацитет 30 места. Има запитване от частни лица за създаване на Дом за възрастни хора в село Петлешково.
В Община Каварна към момента е прекратено предоставянето на услугата „Център за обществена подкрепа“, поради изтекъл договор и се планира тя да стане общинска. Администрацията планира и намаляване капацитета на Дома за хора с умствена изостаналост чрез разкриване на Защитено жилище.
От Община Крушари за настоящата година планът за предоставяните социални услуги е изпълнен на 90%, тъй като има устойчивост. Оттам заявиха, че срещат трудности при проектиране и отчитане на проекти по ОП „Развитие на човешките ресурси“.