Проект "Аз съм Българка!"
Проект "Аз съм Българка!" / Двореца
 
Представителната изложба на Национален проект „Аз съм Българка!”, част от художествено-творческата програма на „Двореца”, ще бъде открита на 31 август в галерия „Тихото гнездо” на културния институт.
 
„Аз съм Българка!“ е родолюбив фотографски проект, дело на Радослав Първанов. Снимките са заснети в периода октомври 2014 – декември 2016 година. Те обхващат по-голямата част от България и в него взимат участие 23 българки и две деца.

Заснети са 30 сюжета, сред които Старият Пловдив, Централен военен клуб София, Пернишката крепост, Лазаровден в Етъра, Полята с рапица, Розобер, Хан Хаджи Николи във Велико Търново, Рупите-Мелник и Петрич, Двореца в Балчик, Житени поля, Лавандулата, Паметника на Свободата – Шипка, Царевец, Габрово, Жеравна, Арбанаси, Соколски манастир, Смолян, Трявна, Враца, Копривщица, Боженци, Махала Баба Стана, Средногорието, Кюстендил, Люлките на християнството – София, Дряново и Етнографски музей на открито „Етър” през зимата. Сюжетите са 30, но местата като разновидности са 39.
 
В представителната изложба ще бъдат експонирани 30 картини от най-добрите снимки, направени за „Аз съм Българка!”.
 
 На откриването ще се състои и премиерата на клипа, който Радослав Първанов създава специално за хронологията на снимките.
 
До момента проектът бе представен в град София. Първата премиера бе на 13 май в български ресторант в центъра на столицата, а през месец юли представителната експозиция бе подредена в сградата на Народното събрание. Поводът за гостуването в българския парламент е 140 години от Освобождението на Габрово и 140 години от Шипченската епопея.
 
С първия по рода си проект в България Радослав Първанов обещава докосване до историята и традициите ни, до красотата на българката и пленяващите цветове и детайли на автентичното българско народно облекло.