Аз съм Българка
Аз съм Българка / Радослав Първанов

Националният проект „Аз съм Българка!” и изложбата ще бъдат представени официално в Народното събрание на Република България.

По покана на народния представител от Габрово г-н Николай Сираков, автора и продуцент Радослав Първанов, заедно с няколко участнички ще открият в сградата на Народното събрание представителната изложба.

Повода за представянето е датата 10 юли – деня, в който Габрово е освободено от турско робство, както и 140 години от Шипченската епопея.

Град Габрово и околностите са заели голяма част от проекта, автора обича своя роден край, който е наситен с исторически места пряко свързани с Освобождението и Възраждането.

На 5 юли в северното фоайе на Народното събрание ще бъдат експонирани фотосите от идеята на 23-годишния фотограф Радослав Първанов роден в Габрово, заел се да създаде цялостен картинен образ на България. Той получи искрената подкрепа на хиляди българи по време на снимките, а и след това. 20 красиви българки и 2 деца, всички пременени в народни носии, позираха пред обектива на Радослав в общо 28 сюжета на фона на знакови културни и исторически места в страната.

Авторът не крие своето вълнение и благодарност към депутата Сираков за отправената покана. Според Радослав Първанов, това е едно от най-подходящите места за експониране на такъв тип снимки. Това е една от възможностите идеологията на родолюбивия проект да излезе извън границите на България. Надява се също и че след представянето в Народно събрание ще успее да реализира издаването на три-езичният албум с историческа информация и снимки, както и календар с фотосите.

България е представена в авторския му проект със сюжетите Старият Пловдив, Централен военен клуб София, Пернишката крепост, Лазаровден в Етъра, Полята с рапица, Розобер, Хан Хаджи Николи във Велико Търново, Рупите-Мелник и Петрич, Двореца в Балчик, Житени поля, Лавандулата, Паметника на Свободата - Шипка, Царевец, Габрово, Жеравна, Арбанаси, Соколски манастир, Смолян, Трявна,  Копривщица, Боженци, Махала Баба Стана, Средногорието, Люлките на християнството – София, Дряново и Етнографски музей на открито „Етър” през зимата.

Първото представяне пред публика бе на 13 май, в столицата където присъстваха всички участнички в проекта, както и много гости. За пръв път пред публика бе презентиран специално създаденият филм с хронологията на снимките.

Идеите му се простират много по-далеч от изградените 30 сюжета. Авторът има намерения да разшири образа на България, като включи още места, за да обходи географски останалата част от страната.

Представянето е насрочено за 5 юли 2017 година, от 11.30 часа в северното фоайе в сградата на българския Парламент на Пл. „Народно събрание“ №2.