Аз съм Българка
Аз съм Българка / Радослав Първанов

„Аз съм Българка!“ е родолюбив фотографски проект, дело на Радослав Първанов. Снимките са заснети в периода октомври 2014 – декември 2016 година. Те обхващат по-голямата част от България и в него взимат участие 23 българки и две деца.

Заснети са 30 сюжета, сред които Старият Пловдив, Централен военен клуб София, Пернишката крепост, Лазаровден в Етъра, Полята с рапица, Розобер, Хан Хаджи Николи във Велико Търново, Рупите-Мелник и Петрич, Двореца в Балчик, Житени поля, Лавандулата, Паметника на Свободата – Шипка, Царевец, Габрово, Жеравна, Арбанаси, Соколски манастир, Смолян, Трявна, Враца, Копривщица, Боженци, Махала Баба Стана, Средногорието, Кюстендил, Люлките на християнството – София, Дряново и Етнографски музей на открито „Етър” през зимата. Сюжетите са 30, но местата като разновидности са 39.

В представителната изложба ще видите 30 картини от най-добрите снимки, направени за „Аз съм Българка!”.
 

Аз съм Българка
Аз съм Българка, Радослав Първанов


Фотографът изминава 8080 км. в България, за да направи снимките. 30 сюжета, 25 модела, 25 носии, 111 часа прекарани в снимки, от 45 градуса на слънце в полето до -5 градуса в снежна виелица в „Етъра”. 5000 сполучливи кадри от всички картини, като суровият материал е над 20 000 снимки.

Създаден е и филм, който ще пренесе присъстващите на откриването директно на мястото на снимките, откъдето ще получат топъл поздрав от всяка една усмихната и красива българска девойка, участваща в проекта.

Трейлърът на този филм можете да споделите от линка – www.facebook.com/i.am.bulgarian.woman/videos/1709520382679007

„Аз съм Българка!” и над 20 красавици в народни носии ще „окупират” центъра на София за една вечер.

След това събитие амбицията на създателя и продуцент на проекта Радослав Първанов е да издаде албум с историческа информация за мястото на снимките от всеки сюжет.

Самата изложба да обиколи България и да напусне границите на държавата и културата ни, за да покаже пред света на каква история и традиции сме наследници.

Авторът смята, че в този проект напълно е реализирал първоначалната си идея да създаде един образ на Родината от три елемента: красива млада българка в богата народна носия на фона на кътче с културно и историческо значение от страната ни.

Датата на официалното представяне на проекта е 13 май, събота, от 18.00 часа, а мястото – ресторант „МоМа” /гр. София, ул. „Солунска” 28/.

имейл: radoslavpetkov@abv.bg
Страница на проекта Аз съм Българка – I am Bulgarian – Начало
Страница на автора Радослав Първанов Фотография – Radoslav Parvanov Photography
Официално събитие Аз съм Българка! – изложбата, проекта, филма