/ фейсбук
Да бъдат подпомогнати финансово хората, изградили надгробни знаци на свои близки, които са засегнати от вандалската проява на 6 септември т.г. – това предлага кметът Йордан Йорданов на Общинския съвет. Предложението ще бъде гласувано утре, на извънредната сесия на съвета.

Вандали поругаха паметници в турските гробища
 
В изложението си до общинските съветници кметът припомня, че на 6 септември в гробищния парк на град Добрич бе извършено вандалско посегателство върху множество надгробни паметници на покойници мюсюлмани.

Издирват извършителите на вандалската проява в мюсюлманското гробище 
 
Направени бяха огледи на място от Общинското предприятие „Обреден дом“.

Психично болен поругал паметниците в турското гробище в Добрич

 
Общият брой на нарушените надгробни знаци е 30. Те са диференцирани в две групи. 22 надгробни знака са само отлепени от бетонната основа, върху която са поставени. Те могат да бъдат ремонтирани и да се възстанови техният първоначален вид. 8 паметника са изцяло разрушени, поради което не е възможно да бъдат ремонтирани и възобновени. Необходимо е те да бъдат подменени. 
 
След направен анализ, администрацията счита, че необходимите финансови средства по ремонтите и подмяната на елементите на надгробните знаци ще бъдат общо до 2500 лв.
 
Предлага се за ремонт на надгробен знак да се отпуснат до 40 лева, а за цялостна подмяна – до 200 лева.
 
Необходимите финансови средства ще бъдат отпуснати след подадено заявление от правоимащо лице и представена фактура за извършената услуга.
 
Сумата ще бъде осигурена от общинския Резерв за непредвидени и неотложни разходи.