Пореден ден на протести - граждани недоволстват от сметките за ток и парно
Пореден ден на протести - граждани недоволстват от сметките за ток и парно / netinfo

16 града страната се организират протести срещу високите сметки за ток и парно от началото на годината. Акцията стартира в социалната мрежа Facebook, а митингите ще преминат под мотото „Да запалим монополите”.

Протести се очаква да има от 11.00 ч. има в София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Сандански, Силистра, Гоце Делчев, Белене, Шумен, Ямбол, Велико Търново, Бургас, Монтана, Добрич и Кърджали.

На Национален протест срещу своеволията на ЧЕЗ, Енерго-Про, ЕВН и държавната политика в областта на енергетиката и „Да запалим монополите” са част от призивите във Faceboook. Исканията са свързани с национализация на енергоразпределителните дружества; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме тяхната функция; разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика; търсене на отговорност на подписалите ги лица; електроенергията произведена от АЕЦ Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

Исканията, свързани с Топлофикация са за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите; уредите да отчитат в МВт/ч и реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

През последната седмица имаше много оплаквания срещу сметките за ток, изпратени от ЧЕЗ, в Благоевград, Гоце Делчев, Сандански и Петрич. Недоволните клиенти на компанията гориха на публични места сметките и обявиха, че няма да ги платят.

В столицата някои от абонатите на „Топлофикация” получиха фактурите си за декември със значително увеличение на разхода, като при някои увеличението беше със 100% спрямо декември 2011-а.

В София сборният пункт е пред министерството на икономиката, енергетиката и туризма на ул. „Славянска” 8. Призивът е хората да си носят сметките за парно и ток, които са получили през последния месец.

В Благоевград протестът днес ще бъде трети поред. При миналата акция, за да изразят недоволството си от високите сметки, се събраха повече от 2000 души. Тогава те запалиха фактурите си за ток и се заканиха, че няма да платят сметките си.

По време на протеста бе арестуван и организаторът на протеста Людмила Манова, заради това, че участващите в инициативата не спазиха първоначално обявения ред и обградиха зала „22 септември”, където бе насрочена конференция на партия „Движение България за гражданите”.