Държавни зрелостни изпити
Държавни зрелостни изпити / Дарик Габрово, архив
Повишаване на резултатите от държавните зрелостни изпити в област Силистра през 2017 година, отчитат от Регионалното управление на образованието. Средният успех по български език и литература на 853 явили се зрелостника  е  3, 954. Двойките от държавните зрелостни изпити са 113, което е два пъти повече от шестиците. Само две са пълните шестици, сочат още резултатите на зрелостниците.

За трета година се задържа тенденцията на покачване на резултата и то в условията на строги мерки срещу преписването и подсказването, отчитат още от Регионалното управление на образованието.
 
Най- висок успех показват двете профилирани гимназии в Силистра - ЕГ „П. Яворов“ - с успех  5, 216 и ПМГ „Св. Кл. Охридски“ – 4, 962. Три професионални гимназии в Силистра имат среден успех под 3, 00 – ПГЛП „П. Славейков“, ПЗГ „Добруджа“ и ПГС „П. Пенев“. Най - висок среден  резултат по най- масовите предмети за втори държавен зрелостен изпит е регистириран на изпита по английски език- 5.40, следван от биология и здравно образование - 4.38 при 269 явили се зрелостници.