С добив 539 килограма от декар започна жътвата на традиционната култура за Добруджа – пшеницата, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие“. Жъне се във всички общини на област Добрич – от средата на миналата седмица. Тази година жътвата започва по-рано при зърнено-житните култури, коментират специалистите. Добивът от пшеницата засега е по-нисък от миналогодишния, но е рано да се правят сравнения. Пожънати са едва 65 301 декара или 5.3% от засетите площи. До момента са събрани 35 183 тона жито.
Жътвата на ечемика е преполовена – прибрани са 6 077 тона от 11 334 декара, които са 60% от площите. Добивът е по-голям от миналогодишния - 536 кг/дка при 466 кг/дка през 2017-а.
Отскоро се прибира и рапицата – реализирани са 2 491 тона от 9 250 декара, които са 5.4% от общата площ, засята в Добричко. Добивът от маслодайната култура е 269 кг/дка.
Жътвата на друго, вече характерно за Добруджа растение – лавандулата, още не е започнала, казаха от Областна дирекция „Земеделие“. Обичайно тя се прибира през месец юли.
Жътвата на ечемика е преполовена – прибрани са 6 077 тона от 11 334 декара, които са 60% от площите. Добивът е по-голям от миналогодишния - 536 кг/дка при 466 кг/дка през 2017-а.
Отскоро се прибира и рапицата – реализирани са 2 491 тона от 9 250 декара, които са 5.4% от общата площ, засята в Добричко. Добивът от маслодайната култура е 269 кг/дка.
Жътвата на друго, вече характерно за Добруджа растение – лавандулата, още не е започнала, казаха от Областна дирекция „Земеделие“. Обичайно тя се прибира през месец юли.