Плоча в памет на военния пилот подполковник Валентин Терзиев бе открита на площада в село Тюленово, община Шабла. Инициативата е на колеги и приятели на пилота, който загина по време на военно учение край Тюленово на 9 юни миналата година. 

БГНЕС

На церемонията присъстваха областният управител на Добрич Галин Господинов, кметът на Шабла Мариян Жечев, семейството на подполковник Терзиев, представителни части на Военноморските и Военновъздушните сили на Република България и граждани.

Слово произнесе командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев. „Измина една година от онази нощ, когато на 19 км от тук небето се сля с морето и Вальо отлетя завинаги. Отлетя, за да ни има нас.; за да повдигне за пореден път жестоките и болезнени въпроси за българската бойна авиация, които така и не намират своето решение.

БГНЕС

Измина една година, която не беше лека за никого от нас. Но ние не се отказахме, защото и Вальо не се отказа и неговата воля и несломим дух ни мотивираше да продължаваме напред.

БГНЕС

Една година, през която много се изписа, много се изговори, много обещания се дадоха, но нищо не се промени. Ние продължаваме да летим малко, да дежурим много, да нямаме време за семействата си, но никой от нас не каза „не“, не каза „стига“, не се отказа именно затова, че Вальо не се отказа“, каза бригаден генерал Русев. 

БГНЕС

„Вальо знае, че има запазено място в мислите и сърцата ни и когато ние летим, той лети с нас. Докато сме живи, ще помним и ще разказваме. А после след нас ще остане монументът и той ще продължи да разказва за пилота, който не се поколеба, не се изплаши да излети в онази тъмна нощ и да остане завинаги в полет“, допълни той. 

Мариян Жечев заяви, че на следващото заседание на Областната комисия за военните паметници ще предложи паметната плоча да бъде вписана в регистъра на военните паметници, за да намери подполковник Терзиев своето достойно място сред падналите за България военнослужещи. 
БТА