12-годишният син на загиналия военен пилот майор Валентин Терзиев съди авиобаза "Граф Игнатиево" за положен, но неплатен на баща му извънреден труд. По данни на исковата молба става въпрос за 2967 допълнителни работни часа за времето от 26 май 2010 до 9 юни 2021 година, за които летецът не е бил компенсиран с почивка. Така синът му - Александър Терзиев, настоява за обезщетение от 70 000 лева.  

Александър твърди още, че служебното време над нормалната му продължителност, е следвало да се компенсира с намалено работно време, а то не е извършвано адекватно през време на службата на неговия баща. В резултат на това към 1 юни 2021 г. (месецът, предхождащ освобождаването му от военна служба) той е имал 2 967 часа общо превишаване на служебното време, което не е било компенсирано с почивка. 

Пред съпругата на загиналия пилот: Обявиха причините за разбиването на МиГ-29 край Шабла

В тази връзка момчето твърди, че при този режим на работа отчитането на служебното време на военнослужещите се е извършвало сумарно и когато разликата не е компенсирана с намалено работно време - с почивки до деня на прекратяване на правоотношението, и която разлика всъщност не представлява извънреден труд, то следва по аналогия от Кодекса на труда да се заплаща като извънреден труд едва след прекратяване на договора за военна служба. 

Молбата е подадена до Пловдивския окръжен съд на 28 юли чрез майката на Александър - Димитрина Попова, защото той е малолетен. Със свое определение от 23 септември Окръжният съд постановява, че се касае не за един, а за множество искове, тъй като периодът на неплатения извънреден труд е дълъг, и препраща делото по подсъдност на Асеновградския районен съд.

Александър Терзиев обжалва и Апелативният съд в Пловдив се произнася, че искът не е за помесечно дължими суми, а за общо обезщетение, определено към момента на прекратяване на служебното правоотношение на загиналия пилот. Така със случая трябва да се заеме Пловдивският окръжен съд, защото определението на Апелативния е окончателно. 

Съпругата на загиналия пилот: Не приемам експертизата за инцидента

Пилотът на изтребителя МиГ-29 майор Валентин Терзиев загина на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия. 
БТА