Откриват паметник на българските опълченци в Болград
Откриват паметник на българските опълченци в Болград / Дарик Добрич - архив

Мемориал на българските опълченци, участвали в Освободителната руско-турска война от 1877-78 г., открива в Болград Асоциацията на българите в Украйна, съобщи председателят й Антон Киссе. Паметникът  е умалено копие на паметника на връх Шипка в България.

„Отдавайки своя синовен дълг пред паметта на нашите предци, пожертвали се за свободата на България, правим този символ в тяхна памет” – споделят инициаторите.

„Повече от две години Асоциацията на българите в Украйна събира средства от местната общност, за да направи паметник на бесарабските българи-опълченци, които са загинали в Руско-турската война 1877-78 г. и са участвали в освобождението на България. Вече е излят бетонният фундамент на мемориала, издигнато е скелето му. Остава да се довърши. Паметникът ще прилича на този на опълченците на връх Шипка в България. Ще има и внесени местни мотиви. Ще бъде висок около 1,20 метра. На него ще изписани имената на всички загинали във войната. Той ще бъде в Болград  - в парка срещу църквата „Св. Николай Чудотворец” в центъра на града” – съобщи подробности за проекта председателят на българската община „Св. София” в град Измаил Николай Иванов.

Тържествената част от откриването на мемориала ще започне от 12.00 часа в Болград, в Комсомолски парк. Предвижда се голям празничен гала-концерт с участието на български фолклорни и танцови състави от Одеска област.

В рамките  на официалното откриване на Мемориала на българите опълченци, ще се състои и XIII  Международна научно-практическа конференция „Българите в Северното Причерноморие”, в която ще участват над 60 учени от Украйна, България, Молдова и Русия. Форумът се организира от Асоциацията на българите в Украйна съвместно с Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Държавната Агенция за българите в чужбина и Научното дружество на българистите.