Община Добрич
Община Добрич / Дарик Добрич
Дискусии и презентации ще има днес и утре в Общината
Зам.-кметът по икономическо развитие на Добрич Росица Йорданова ще открие Четвъртата национална среща на общинските предприятия и търговски дружества - в 11.30 часа в голямата заседателна зала на Общината.
 
В програмата на събитието, от 9.30 ч. днес се провеждат два дискусионни форума, в които ще се обсъдят публичните услуги, които най-често се организират в общински предприятия; модели за финансово-счетоводно управление; мястото в системата на обществени поръчки; степен на кадрова и оперативна самостоятелност на ръководителите; взаимоотношения с Общинския съвет. Ще бъдат представени добри и лоши практики за приемане на бизнес програми и годишни финансови отчети. Съветници ще споделят очаквания от работата на дружествата.
 
След официалното откриване ще се проведе пленарна сесия в голямата зала. Тя ще стартира с лекция „Политически аспекти в създаването и управлението на общински стопански субекти“ на Лъчезар Росенов, консултант на НСОРБ, кмет на община град Добрич 1995-1999 и 1999-2003 г. Ще бъдат обсъдени и темите: как да се предоставят качествени публични услуги чрез общински предприятия; създаване на здравословна икономическа среда и по-добро взаимодействие на общинския и частния бизнес. Иновативни практики за управление в съвременните пазарни условия ще споделят Герман Германов, главен секретар на ТПП  –  Добрич и Мария Кирилова, председател на местния клон на КРИБ  Сред темите на сесията е и „Подобряване качеството на живот с помощта на иновативни решения за водния поток и за опазване на околната среда“, както и работа на НСОРБ в подкрепа на общинските стопански субекти.
 
След почивка, в 15.00 ч. Община град Добрич ще представи местни политики и практически действия за по-ефективно предоставяне на публични услуги с повишено качество.  Общинско предприятие "Устойчиви дейности и проекти" ще бъде представено от арх. Боян Коларов,  зам.-кмет "Устройство на територията"; а за дейността на общинско търговско дружество  „Диагностично – консултативен център I – Добрич“ ООД ще говори управителят му д-р Мариян Ананиев.
 
Националната среща продължава и утре, 17 март, от 9.30 ч. с дискусия за български и европейски модели и практики за осъществяване на стопанската дейност на общините. След 11.30 ч. има предвидена културна програма за гостите на конференцията – с посещение на забележителности.