Добрич е домакин на национална конференция за оползотворяване на биоотпадъците
Добрич е домакин на национална конференция за оползотворяване на биоотпадъците / greentech.bg

Националната конференция на тема «Оползотворяване на биоотпадъци и намаляване на въглеродния отпечатък» ще се проведе от днес до 2 ноември в хотел «България» в Добрич. В нея ще участват над 130 еколози от цялата страна. Конференцията се организра по проект «Повишаване капацитета на местните власти за управление на биоразградимите отпадъци и намаляване на въглеродния отпечатък – пилотен модел за оползотворяване на биоразградими отпадъци в Община Добрич”. Проектът е финансиран от Програмата за малките проекти на Глобалния екологичен фонд и Програмата на ООН за развитие. Партньори при неговото изпълнение са Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ), Община Добрич и Лесотехническият университет.

Оползотворяването на биоотпадъците е изключително важно за постигане на новите национални цели за намаляване на депонираните биоразградими отпадъци. По този начин се  допринася и за намаляване количествата парникови газове, генерирани от депата. Оползотворяването на биоразградимите отпадъци е ключов въпрос за общините и поради изискването на чл.34 от Закона за управление на отпадъците, според който от 01.01.2013 г., биоотпадъците от поддържане на обществени площи, паркове и градини трябва да се събират разделно и да се третират чрез компостиране или анаеробно разграждане.

На конференцията ще бъде демонстриран опитът на Община Добрич как с неголяма инвестиция, гъвкава технология и добра организация всяка община може да постигне изискванията на закона.

В програмата е предвидено посещение на място на площадката за компостиране на Община Добрич, както и демонстрация на мобилна автоматизирана инсталация за аеробно производство на компост във въртящи се барабани. На форума ще бъдат представени различни аспекти на третирането на биоразградимите отпадъци, включително и използването им като биомаса за производство на енергия.