Паметната плоча на отвлечените в Първата световна война добруджанци от с.Сноп
Паметната плоча на отвлечените в Първата световна война добруджанци от с.Сноп / Община Ген. Тошево
В генералтошевското село Сноп бе открита паметна плоча на отвлечените от селото жители по време на Първата световна война. Здравко Георгиев, кметски наместник на селото, приветства дошлите  да изразят подкрепа за родолюбивата кауза и да засвидетелстват почит към насилствено откараните в днешна Молдова 35 жители на с. Сноп. Панихида за жертвите и отвлечените добруджанци по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни отслужи отец Тодор.

Приветствено слово към присъстващите на събитието произнесе кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров. „Имаме честта и моралното задължение, чрез този паметник да се обърнем към идните поколения с надеждата да съхранят и героизма, и жертвата на нашите предшественици, които имат принос за българското историческо развитие”,  заяви  Димитров. Той отправи специални благодарности към хората, спомогнали за издигането на паметника – дарителя Пенка Близнакова, кмета на с. Сноп Здравко Георгиев и скулптора, направил плочата - Христо Митев.

На тържеството присъстваха и председателят на Общински съвет Генерал Тошево Стелиян Стоянов, заместник кмета Георги Георгиев, кметове на съседни села, родолюбиви добруджанци.

Паметникът в с. Сноп е изграден изцяло от дарения, като основен дарител е Пенка Близнакова, потомка на един от изпратените в концентрационни лагери добруджанци. Това е седмият подобен паметник, който се открива на територията на общината от септември 2016 г. насам. Мемориални плочи и паметници вече са открити в селата Изворово, Средина, Градини, Красен, Житен и Преселенци.