Отбелязваме 94 години от рождението на капитан Димитър Списаревски
Отбелязваме 94 години от рождението на капитан Димитър Списаревски / Дарик Добрич

94 години от рождението на капитан Димитър Списаревски се навършват днес. От кметството канят добричлии да поднесат цветя на паметната плоча на героя в 11.30 часа. 

Списаревски е родом от Добрич и е трето поколение добруджанец. Дядо му се е преселил в града като млад адвокат и е започнал кариерата си. Бъдещият летец е бил тригодишен, когато напуска Добрич със семейството си. Живеят в Карлово и в София. Родната му къща не е запазена, но е била по улицата, която сега носи името му, зад сградата на НТС, на която е поставена паметна плоча. 

Димитър Списаревски загива на 20 декември 1943 година.  В края на годината съюзниците от антихитлеристката коалиция започват да упражняват масиран въздушен терор над България, който взима хиляди жертви, най-вече сред мирното население. На 20 декември армада бомбардировачи "Б24-Либерейтър", охранявани от стотина изтребители, се насочват за поредната бомбардировка на София. От летище Божурище излитат самолетите на българската авиация, които трябва да пресрещнат противника преди да достигне града. Между пилотите на бойно дежурство е и бившият играч на футболен клуб "Левски" 27-годишният поручик Димитър Списаревски. В разразилата се ожесточена въздушна битка Списаревски, за когото това е първи боен полет, успява да свали със своя "Месершмид" една от летящите крепости. Притиснат от вражеските изтребители, българският пилот взима неочакваното и безумно смело решение да се насочи към един от изплъзващите се бомбардировачи, въпреки че целият е надупчен от картечен огън и всеки момент може да избухне. Без да спира, стрелбата поручик Списаревски извършва нещо нечувано, като буквално се врязва в летящата крепост, разцепвайки я на две. По-късно тялото му е открито на височините край село Пасарел.

В своя първи и последен боен полет Димитър Списаревски извършва един от най-забележителните бойни подвизи във военната ни история.

Отбелязваме 94 години от рождението на капитан Димитър Списаревски
netinfo

Измежду поклонилите се днес пред паметта на капитан Списаревски бяха и група деца. Цветя поставиха от кметството, Общински съвет, Исторически музей и др..