Отбелязваме Световния ден на сърцето
Отбелязваме Световния ден на сърцето / Thinkstock/Getty Images

На 29 септември се отбелязва Световния ден на сърцето. Честването на тази дата има за цел да повиши информираността на всички държави за опасностите от сърдечните болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция.

Исхемичната болест на сърцето (ИБС) и особено острият миокарден инфаркт, са една от водещите причини за смърт и инвалидизация, не само в България, но и в целия свят. Между 50% и 75% от починалите от сърдечно-съдови заболявания се дължат на ИБС, причиняваща се от атеросклерозата на коронарните съдове.

България е на едно от първите места в света по заболеваемост и смъртност от исхемична болест на сърцето. 

Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане. Според данните изнесени миналата година със сигурност над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са сърдечно-съдовите заболявания с основните си две фатални проявления каквито са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт.

У нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите. Средно по статистика в България има около 12 000 - 13 000 инфаркта и между 25 000 - 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, надвишава 25%. Така една четвърт от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често остават инвалиди в тежка форма.

За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Близо 44% от населението у нас са пушачи. Различни изследвания пък нареждат българина на опашката в Европа по физическа активност.