Ориентират професионално ученици, застрашени от отпадане от училище
Ориентират професионално ученици, застрашени от отпадане от училище / netinfo
Ориентират професионално ученици, застрашени от отпадане от училище
23923
Ориентират професионално ученици, застрашени от отпадане от училище
  • Ориентират професионално ученици, застрашени от отпадане от училище

Община Добричка започва работа по проект, насочен към професионалното ориентиране на ученици, застрашени от отпадане от училище. Данните показват, че сега около 50 % от децата в общината отпадат от училище след завършване на основно образование.

Дейностите по проекта ще обхванат 800 деца от 5-ти до 8-ми клас от  всичките 18 основни училища на територията на община Добричка.

Целта е да се изпробва модел за организиране на извънкласни форми за професионално ориентиране, който да се използва и в бъдеще за професионалното ориентиране на учениците в общината.

В рамките на проекта психолози и консултанти по професионално ориентиране ще проведат  изследване на интересите на учениците към различни професионални области, стила им на учене и предпочитаната от тях среда на обучение.

Предвидено е още във всяко оснвно училище да се провеждат ежеседмични извънкласни часове по професионално ориентиране. Ще бъдат организирани  и обучителни семинари  с родители, учители и директорите на основните училища.

Проектът  ще приключи с  Панаир на професиите, на който водещи фирми от региона ще представят популярни професии.

Проектът ще продължи 8 месеца. Той е на стойност 123 хиляди лева, осигурени  по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Партньори на община Добричка са училищата в селата Хитово, Победа и Смолница.

Още по темата можете да чуете от зам.-кмета на община Добричка Гюлхан Вейсел, която е ръководител на проекта.