Окръжният съд върна на прокуратура за доразследване дело за убийство
Окръжният съд върна на прокуратура за доразследване дело за убийство / Дарик Добрич, архив

Окръжният съд в Добрич прекрати съдебното производство по делото за убийство срещу 54-годишния Пейчо В. Ил. от с. Росица, община Ген. Тошево, и го върна на прокуратурата за доразследване.

Обвиняемият е причинил по непредпазливост смъртта на 57-годишен мъж от същото село. Пейчо е нанесъл на 11 юни м.г. средна телесна повреда на пострадалия, в следствие на което настъпила травматична плевропневмония. Човекът починал на 5 юли м.г.

Окръжният съд прие, че в досъдебното производство срещу Пейчо Ил. са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, с които са нарушени правата на обвиняемия.

Според обвинителния акт подсъдимият и пострадалият се срещнали на 11.06.2012 г. на спирката на с. Росица и заедно изпили двулитрова бутилка бира. Около час след като се разделили 57-годишният пристигнал в дома на Пейчо Ил. и поискал да се почерпят. Подсъдимият му казал да си върви, защото бил пиян. Свидетел по делото казва, че подсъдимият му разказал как отпратил пострадалия и му ударил два-три юмрука в главата, след което го избутал през портичката на улицата. 57-годишният ритнал с коляно фар на лекия автомобил на пострадалия, после се търкалял по него и повредил лявото странично огледало. Паднал на земята, а подсъдимият го наритал в гърба. Пострадалият останал да лежи край двора му до вечерта, когато подсъдимият и свидетел по делото го завлекли в дома му. На следващата вечер бил извикан екип на „Спешна помощ” да прегледа пострадалия. 57-годишният нямал здравни осигуровки, затова сестра му помолила фелдшера да му осигури домашно лечение, което той направил. На 21.06.2012 г. мъжът бил заведен в Спешното отделение на МБАЛ – Добрич, а впоследствие освидетелстван от съдебен медик. Лечението му продължило при домашни условия. На 05.07.2012 г. той бил намерен мъртъв.

Окръжен съд – Добрич намира, че досъдебното производство не е изяснило пряката причинна връзка между нанесената средна телесна повреда и настъпилата смърт, включително какво лечение е осъществено, доколко то е било адекватно и връзката му с настъпилата смърт. Съдът смята, че това има съществено значение за обвинението, по което е привлечен да отговаря подсъдимият. Новите доказателства трябва да бъдат събрани в досъдебното производство, защото те може да имат значение при определяне за какво престъпление трябва да отговаря Пейчо Ил.